Kerkplanting bereikt ongelovigen effectiever

Kerkplantingen zijn een goed middel om ongelovigen te bereiken. Veelal doen ze dat beter dan oudere kerken. Uit het onderzoek van Alrik Vos blijkt dit ook met cijfers. Dit is wat hij schrijft:

“Peter Wagner stelt dat dit de meest effectieve evangelisatiemethode is die er is. Vanuit die verwachting zijn talloze kerkverbanden (ook in Nederland) aan de slag gegaan. Ze hebben in kerkplanting geïnvesteerd en er zijn nieuwe kerken ontstaan. Tot nu toe was onbekend of dit iets opleverde. Er bestond geen kwalitatief goed onderzoek dat aantoonde dat kerkplantingen effectief waren in het bereiken van de niet-kerkelijken. In Nederland bestond zulk onderzoek niet. In Europa bestond zulk onderzoek niet. En wereldwijd bestond zulk onderzoek nauwelijks.”

En wat betreft de resultaten schrijft hij:

“Kerkplantingen binnen de NGK, CGK en GKV in Nederland blijken effectiever te zijn in het bereiken van de niet-kerkelijken dan oudere kerken. Dat blijft zo als we de 13 meest effectieve oudere kerken vergelijken met de 13 kerkplantingen. De 13 meest effectieve oudere kerken bereikten de afgelopen 5 jaar gemiddeld 18 nieuwe intreders (incl. kinderen) per jaar (1:198 betrokkenen). De 13 oudere kerken die het meest effectief waren in het bereiken van de herintreders bereikten de afgelopen 5 jaar gemiddeld 15 herintreders (incl. kinderen) per jaar (1:221 betrokkenen). Dat is flink meer dan de oudere kerken als geheel maar minder dan de kerkplantingen.”

Het onderzoek van Vos naar kerkplantingen is uiteraard te downloaden via deze site.

Over Peter Wierenga

Zelfstandig gevestigd kerkelijk werker en adviseur en begeleider bij kerkplantingen en pioniersplekken