Voorberg: “Contextualisatie gaat over je veiligheid verliezen”

Op 7 februari organiseert Kerklab een seminar over contextualisatie. Paul Visser, Matthijs Vlaardingerbroek en Rikko Voorberg delen hun visie over dit onderwerp en ervaringsdeskundigen vertellen hun praktijkverhalen.

Rikko VoorbergRikko Voorberg, een van de hoofdsprekers tijdens deze dag, waarschuwt voor een verkeerde uitleg van het begrip contextualisatie. “Contextualisatie gaat niet om het kennen van je doelgroep, weten wat hun drijfveren en verlangens zijn en waar hun pijn zit of waar ze op hopen om vervolgens daar de kerkdienst op aan te passen. Als dat ons antwoord is op een kleiner wordende kerk of een ogenschijnlijk verminderde relevantie van het evangelie, dan is dat is geen contextualisatie, maar pure commercie. Dan is het geen missionair werk, maar gehaaide verkooptechniek.”

Geen filiaalhouder
Wat contextualisatie dan wel is? “Het gaat over inhoud, ontdekken wat het evangelie eigenlijk is in deze tijd. Niet het herhalen van de traditie, maar het opnieuw waar zien worden van de Levende Kracht die de wereld ooit veranderde.”

Volgens Voorberg moet je daarvoor het risico nemen om veel veiligheid te verliezen. Het boekje Lijden aan de kerk van Helmut Thielicke (1965) raakte hem diep. “Hij schreef over de geest van de jeugd – dat zijn de vijftigers van nu – die haarscherp weten te onderscheiden tussen wat ‘reclame’ is en wat authentiek. Hij schrijft: ‘slechts wie ketterijen waagt, kan de waarheid winnen’. Met het wagen van ketterijen blijk je namelijk niet de filiaalhouder van God & Zoon, maar een discipel die wil leren en ontdekken.”

Over dit spanningsveld tussen het bedrijfsmatig leiden van je kerk en het met ‘geestelijke ogen’ kijken naar je omgeving gaat het op 7 februari. De dag duurt van 9.30 tot 16.00 uur. Locatie: de ‘Metaalkathedraal’ in Utrecht. Meer informatie over dit seminar via www.kerklab.nl/seminar.